Man van 43 jaar met schouderklachten rechts, klassiek beschreven als ‘frozen schoulder’ (capsulitis adhaesiva, vergelijk vorige casus). Deze patiënt had reeds 2,5 jaar last. De osteopathische zoektocht naar genezing kwam uit bij de linker bekkenregio. Wellicht voor de lezer onlogisch dat een linker bekken en rechterschouder zou kunnen beïnvloeden, maar bedenk maar eens hoe je loopt; De armen bewegen gekruist ten opzichte van de benen, bij het lopen. Hoewel er talloze verklaringen zijn te vinden.

Behandeling van o.a. de diepe kaders van de endeldarm hadden direct effect op het perineum (bekkenbodem) en op de rechter schouder. Na 3 maanden was niet alleen de rechter schouder hersteld, maar waren tevens de, niet eerder genoemde prostaatklachten verminderd. Deze klachten had de patiënt uiteraard nooit met de schouder in verband gebracht. Dat hoeft ook niet, laat dat maar aan de holistische kijk van de osteopaat over.

continue reading

Related Posts

  • Man met 1,5 jaar klachten Frozen Shoulder, osteopathisch behandeld aan de dunne darm en in 3 weken hersteld.

  • Vrouw met nekpijn, behandeld aan de voet, met direct resultaat op de gehele wervelkolom en de hoofdpijn.

  • Vrouw van 59 jaar met terugkerende peesontstekingen (shinsplints) in het rechterbeen bij het hardlopen. Het rechterbeen compenseert in dit geval de linker M. Psoastonus. Behandeling van de linker nierloge en het rechter spronggewricht deed de klachten verdwijnen.