Patiënte, 42 jaar, opgezette buik met bijzonder veel pijn, eczeem, terugkerende infecties, vocht vasthouden. Regelmatig en veel antibiotica gekregen in recent verleden en bekend met huidschimmel. Littekens aanwezig van buikoperatie. Onderzoek wijst op een dunne darm probleem, met behoorlijke dysfunctie op het buikvlies. We zouden dit een ‘silent inflammation’ (laag-gradige ontsteking) van de darm kunnen noemen. Oorzaak blijkt tarwe te zijn, wat we vaker zien, wellicht al het gemanipuleer met deze gewassen. Advies: darmflora opbouwen en alle granen weg laten.

Na 6 weken staat er een ander mens voor in mijn kamer, wel 2 weken een afkickreactie gehad, die behoorlijk heftig was. Maar nu klachtenvrij op alle fronten. Verder advies blijft granenvrij en darmflora opbouwen, net zolang tot de darm volledig hersteld is, dan bekijken wat er over blijft. Kortdurende eliminatie diëten hebben niet zoveel zin; minimaal 3-6 maanden.

continue reading

Related Posts

  • Patiënte, 45 jaar met PDS (prikkelbaar darmsyndroom). Gefixeerde regio van de darm (ICV) en een slechte dunne darmfunctie. Nader onderzoek toonde een lactose-intolerantie aan. Minimale medicatie en een streng lactosevrij voedingsadvies was patiënte na zes weken klachtenvrij.

  • Patiënt 30 jaar, semi-prof wielrenner, met als klacht pijn in de linker bil, lies, heup en onderrug. Een half jaar door manuele therapie behandeld, zonder resultaat. Onderliggend probleem is een koemelk-intolerantie en een overbelasting vanuit granen / gluten (geen intolerantie). Mesologisch gezien is de darm met kruiden behandeld, koemelk en gluten afgeraden.

  • Vrouw van 39 jaar, niet fit, verkoudheid en koorts, misselijkheid en maagpijn, af en toe erge hoofdpijn. Voorafgaand een periode van stress in de privéomstandigheden. Onderzoek: een veel te lage productie van maagzuur. Met natuurlijke medicatie zijn alle klachten verdwenen. Meestal is onvermijdelijke stress goed hanteerbaar.