Wat is mesologie?

Mesologie is een holistische geneeswijze die de kennis & therapieën uit de Oosterse en Westerse geneeskunde combineert om een patiënt te onderzoeken en te behandelen. Het richt zich op het herstellen van de balans in het lichaam. Hierbij wordt er gekeken naar fysieke, mentale en emotionele aspecten.

Een mesoloog onderzoekt de oorzaken van klachten en maakt gebruik van onder andere homeopathie, Ayurveda, orthomoleculaire geneeskunde en voedingsadviezen om het zelfregulerend vermogen van het lichaam te activeren. Hierdoor behandelt een mesoloog een breed scala aan klachten, van allergieën en hormonale dysbalans tot chronische pijn en vermoeidheid. Een mesoloog biedt op deze manier een werkbaar alternatief voor chronische en onbegrepen klachten en werkt vaak samen met huisartsen en specialisten. Binnen de mesologie bestaan verschillende uitgangspunten en principes.

Mesologie

Een mesoloog kijkt ánders

​​Een mesoloog kijkt ánders naar gezondheid, omdat de mesologie een holistische benadering van gezondheid hanteert. Dit betekent dat het lichaam en geest als één geheel worden gezien en dat we kijken naar alle aspecten van het individu, inclusief voeding, leefstijl, emotionele gezondheid, persoonlijke geschiedenis en omgevingsfactoren. In tegenstelling tot andere geneeswijzen, die zich vaak richten op symptoombestrijding, gaat mesologie op zoek naar de oorzaken achter de symptomen.

Een mesoloog zet verschillende methoden en technieken in om het lichaam te ondersteunen bij het herstellen van de natuurlijke en persoonlijke balans. Een mesoloog zal daarbij ook kijken naar de wisselwerking tussen verschillende systemen in het lichaam, bijvoorbeeld tussen het spijsverterings- en hormoonsysteem. Op deze manier wordt er een compleet beeld gevormd van de gezondheid van de patiënt en kunnen mensen op een effectieve en duurzame manier worden behandeld.

Zo ziet een behandeling van een mesoloog eruit

De behandeling van een mesoloog begint met een intakegesprek waarin de klachten en de medische geschiedenis van de patiënt worden besproken. Vervolgens kijkt de mesoloog met behulp van diverse diagnostische methoden naar de oorzaken van de klachten. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de fysieke symptomen, maar ook naar de emotionele en mentale gesteldheid van de patiënt.

Op basis van deze analyse stelt de mesoloog een behandelplan op dat bestaat uit verschillende complementaire behandelmethoden, zoals voedingsaanpassingen, homeopathie, voedingssupplementen en/of fytotherapie. Het doel van de behandeling is om het zelfregulerend vermogen van het lichaam te herstellen en het evenwicht in het lichaam te herwinnen. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar het bestrijden van de symptomen, maar ook naar het aanpakken van de onderliggende oorzaken van de klachten. De behandeling is dus gericht op het behandelen van de hele persoon (HEEL DE MENS).

Open dag bezoeken?

Wil je een keer een open dag bezoeken om de locatie te zien en kennis te maken met de opleiding? Dat kan! Kijk hieronder voor meer informatie, of meld je direct aan.