Tips van een student …
Hoe financier je zelf een particuliere opleiding? Tips van een student
Maandag, 7 April, 2025
Jongeren komen uiteindelijk allemaal voor dezelfde belangrijke keuze te staan: welke opleiding ga ik na mijn middelbare school volgen? De meesten zullen niet snel denken aan een particuliere opleider. De gedachte is vaak dat een particuliere opleiding alleen is weggelegd voor jongeren die uit een welgesteld gezin komen. Daar dacht Elly Koopman (19) anders over. Na het afronden van haar studie Atheneum in Gouda besloot ze om door te gaan naar het HBO. Een particuliere opleiding stond hoog op haar lijstje, maar was dit financieel gezien wel mogelijk? In deze blog lees je hoe Elly zelf haar eigen pad heeft uitgestippeld in plaats van het volgen van de standaard studieroute.
Particulier onderwijs steeds populairder
Een kleine klas en veel aandacht voor de student, oftewel: particulier onderwijs. Iets dat steeds meer Nederlandse ouders willen voor hun kinderen. Het aantal particuliere basisscholen in Nederland is dan ook bijna verdubbeld van ongeveer 35 in 2015 naar zo’n 60 in 2018. In het voortgezet onderwijs stijgt het aantal particuliere scholen ook zo hard, voornamelijk vanwege de hoge kwaliteit van de opleidingen en een goede baankans. Precies om die redenen was Elly geïnteresseerd in de particuliere opleiding aan het ACIG (Academisch Centrum Integrale Geneeswijzen). Elly legt uit: “Ik ben bij andere opendagen van Hogescholen geweest, maar dat was niet wat ik zocht in een opleiding. Deze studies zijn in mijn beleving vaak massaal en groot. Bij het ACIG (osteopathie en Mesologie) ligt de focus veel meer op het ambachtelijk werken, wat ik ook graag wil doen. Daarnaast staat de opleiding goed aangeschreven dus ik wist dat het een goede keuze zou zijn.”
Een duidelijk doel voor ogen
Het enige waar Elly nog over twijfelde waren de financiën: kon ze de particuliere opleiding wel betalen? Toen ze ontdekte dat er wel degelijk mogelijkheden waren besloot ze om ervoor te gaan. Dat betekende wel dat ze een lening moest afsluiten, maar dat hield haar niet tegen. “Het is voor mij een extra motivatie om alle vakken en tentamens in één keer te halen. Ik weet precies wat het kost en daardoor heb ik veel bewuster gekozen voor deze opleiding. Ik weet wat ik met de opleiding wil bereiken en dat ik verder wil binnen het vak”, legt Elly uit. Om haar lening sneller af te betalen werkt ze naast haar studie één dag in de week in een restaurant. “Ik werk al sinds mijn vijftiende dus ik vind het niet erg om naast mijn studie te werken. Het is goed te combineren”, aldus Elly.
Maak een budgetplan
Naast de combinatie van werken en studeren heeft Elly nog een andere goede tip: maak een budgetplan. Wanneer je zelf verantwoordelijk bent voor de kosten van je studie is het heel belangrijk om goed na te denken over de afbetaling. Elly legt uit hoe zij dat heeft aangepakt: “Ik heb per week een budgetplan gemaakt met als doel om telkens wat geld opzij te zetten. Op die manier kan ik na mijn studie een groot deel direct afbetalen. Daarnaast heb ik ook de bewuste keuze gemaakt om nog bij mijn ouders te wonen. Dat scheelt maandelijks natuurlijk enorm aan kosten omdat ik geen huur hoef te betalen.” Kijk dus op welk vlak je kosten kan besparen en zet maandelijks al een bedrag apart. Dat zorgt ervoor dat je na je opleiding al een groot deel van de lening kan afbetalen.
Werkzaamheden
Het ACIG biedt ook directe mogelijkheden om te werken en inkomen te krijgen:
- Er is een uitgebreide module massage, afgerond met een certificaat. Hiermee kun je een kleine massage praktijk opzetten en geld verdienen. Elly heeft dit gedaan in het Integraal Medisch Centrum (IMC, de kliniek van het ACIG). “ik kon patiënten van het IMC een massage aanbieden, bijvoorbeeld na een behandeling osteopathie, aldus Elly. Laagdrempelig, niet duur en tegelijk ervaring opdoen.
- Daarnaast is er een module Personal Training, ook met een certificaat. Zo kun je de kennis van de eerste 2 jaar opleiding toepassen bij bijvoorbeeld de revalidatie van patiënten ná een operatie. Met deze module kun je mensen goed leren oefenen en je kennis (praktijk & theorie) toepassen.
Stippel je studieroute uit
De ervaring van Elly is dat het financiële aspect geen reden hoeft te zijn om niet te kiezen voor particulier onderwijs. De voorwaarde is wel dat je goed weet hoe je studieroute eruit komt te zien en dat je alvast nadenkt over het afbetalen van je lening. Daarnaast is het slim om te kijken in hoeverre de studie je baankansen vergroot, en welke banen je interessant zou vinden. Dat helpt je namelijk om een beter beeld te krijgen van wat je met je studie wilt bereiken, zo ook voor Elly: “Hoewel een particuliere opleiding een grotere investering is dan regulier onderwijs, heb ik met een opleiding van osteopathie (of mesologie) wel de garantie op een goede baan. Ik heb er daarom vertrouwen in dat de investering zich gaat terugbetalen met een baan die ik ook nog eens heel erg leuk vind.” Het verhaal van Elly laat zien dat particulier onderwijs voor iedereen een optie is, ook wanneer je bijvoorbeeld geen financiële ondersteuning van je ouders hebt.
Wil je net als Elly een van onze opleidingen volgen? Er zijn verschillende mogelijkheden voor het financieren van particulier onderwijs.