Belastingvoordeel
Ben je een werkgever en wil je bijdragen aan de studiekosten van je medewerkers? Het is mogelijk om de studiekosten belastingvrij te betalen mits er geen andere partij is die de kosten vergoedt. Daarnaast moet de scholing gericht zijn op de ontwikkeling van de werknemer op persoonlijk en/of vakinhoudelijk vlak. Meer informatie nodig? Kijk op de pagina Scholingskosten in de loonheffingen.
Ook ouders mogen de noodzakelijke kosten in aftrek brengen, hierbij kan je denken aan, collegegeld, examengeld, leermiddelen, boeken, (sommige) software (abonnementen), etc.
- Je mag geen recht hebben op studiefinanciering. De aftrek van studiekosten is volledig uitgesloten voor studenten die aanspraak maken op reguliere studiefinanciering.
- Is collegegeld betalen van ouders een schenking? Die vraag wordt relevant als je meer geeft dan het jaarlijks vrijgestelde bedrag voor de schenkbelasting (€ 6.633 in 2024). Doe je meer? De staatssecretaris van Financiën geeft de volgende richtlijnen:
- Een bijdrage van een ouder aan de studie van een kind is niet belast met schenkbelasting als het studerende kind nog geen 21 jaar is. Dit is logisch, omdat de ouder verplicht is een bijdrage te betalen. De staatssecretaris van Financiën heeft aangegeven dat dit ook geldt als je kind een studie volgt die voor hun 21e jaar is gestart.
- Als je kind al 21 jaar of ouder het starten van een studie, kan er sprake zijn van een schenking maar zal de betaling van de kosten voor de studie en het levensonderhoud grotendeels vallen onder de vrijstelling van schenkbelasting voor het voldoen aan een ‘natuurlijke verbintenis’. Het maakt niet uit of je als ouder geld geeft aan je kind of dat je de kosten rechtstreeks betaalt.
- Er is sprake van een natuurlijke verbintenis als jij je moreel verplicht voelt om iets te doen. In dit geval: je kind kan een financiële bijdrage niet via de rechter bij je afdwingen, maar als je een bijdrage levert, is dat eigenlijk logisch en geen echte schenking. De vraag hier is of de Belastingdienst de verplichting met je meevoelt. Dat lijkt het geval te zijn, maar we hebben geen garantie (‘grotendeels’).