Over de opleiding Osteopathie
Binnen de Osteopathie kijken we ànders naar gezondheid. De studie Osteopathie is een ontdekkingstocht in de anatomie van de mens, met een grote nadruk op het waarom van de lichaamsfuncties. Niets zit zomaar in je lichaam, alles heeft een functie. Via onderdelen als embryologie, evolutieleer en fysiologie ontdek je het waarom achter het wonder van het menselijk lichaam.
Wat je leert als student Osteopathie
Als student osteopathie leer je de holistische benadering van het menselijk lichaam, waarbij de focus ligt op het herstellen van de natuurlijke balans en functionaliteit. De opleiding aan College Sutherland biedt diepgaand inzicht in anatomie, fysiologie, pathologie en manipulatieve technieken. Je ontwikkelt vaardigheden om lichamelijke beperkingen te identificeren en corrigeren door middel van zachte handmatige technieken. Daarnaast leer je het belang van het begrijpen van de onderlinge relaties tussen structuur en functie in het lichaam. Als toekomstige osteopaat word je getraind om individuele gezondheidsproblemen te benaderen vanuit een compleet perspectief en op maat gemaakte behandelplannen te creëren.
De opleiding Osteopathie bestaat in drie leerroutes
- Voltijd (4 jaar, inclusief kliniek)
- Deeltijd (7 jaar, inclusief kliniek)
- Verkorte deeltijd (6 jaar, geschikt voor mensen met een andere (para)medische vooropleiding)
Voor wie is de opleiding Osteopathie geschikt?
De opleiding is een goede balans tussen avontuur en zekerheid, niet specifiek bèta of alfa. Voor eigenzinnige idealisten die anders willen zijn dan de massa, op zoek naar zelfontplooiing en afwisseling. En verder ook voor nieuwsgierige studenten met aandacht voor mens, geneeskunde, maatschappij en natuur. En bovenal: voor mensen die in hun beroep graag wat willen betekenen voor de ander.
Europese samenwerking en uitwisselingsprogramma
Als president van the Osteopathic European Academic Network (OsEAN) werkt directeur van de opleiding Robert Muts mee aan de Europese samenwerking en kwaliteitsstandaarden. We delen alle kennis uit ons wetenschappelijk en didactisch netwerk met veel andere scholen en onze uitwisselingsprogramma’s zijn een grote verrijking van de studie. Onze opleiding passeert alle onderwijs audits met vlag en wimpel en onze examens voldoen aan alle internationale normen.
Snijzaal Heidelberg: kennis van anatomie verdiepen
Bij College Sutherland krijg je in het kader van de studie osteopathie ook een geweldige kans om deel te nemen aan de snijzaal van Morphologicum aan de Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg (Duitsland). Hier duik je in de wereld van anatomie en leer je op een praktische manier. Je bestudeert anatomische modellen, plastinaten, voorbereide preparaten en je gaat zelfs menselijke lichamen ontleden. Het programma is afgestemd op jouw kennisniveau en brengt anatomie tot leven in de dagelijkse praktijk. Dit is een waardevolle ervaring, waar je de rest van je loopbaan iets aan hebt! Check de websites www.morphologie.org en www.uni-heidelberg.de voor meer info!
Opleidingsvormen
De voltijdsopleiding aan College Sutherland omvat 4 jaar voltijdsonderwijs Bachelor-niveau Osteopathie.
Het voltijds-onderwijs voldoet aan de type-I regels volgens de Europese CEN-standard for Osteopathy.
Dit type-I onderwijs omvat 240 ECTS, waarvan 60 ECTS at the second cycle, conform het Framework of Qualifications for the European Higher Education Area van het Bologna Process. (Framework on Higher Education)
De voltijd is als volgt opgebouwd:
Propedeuse (MBK+ en biomedische vakken) jaar 1
- Osteopathie jaar 2
- Osteopathie jaar 3
- Co-Therapie (kliniek) jaar 4
De deeltijdopleiding aan College Sutherland omvat 1 jaar medische basiskennis, 5 jaar deeltijdonderwijs osteopathie (incl. stage) en 1 jaar co-therapie (Osteopathie Kliniek). College Sutherland biedt een deeltijd-traject van 7 jaar, zodat men naast de studie nog kan werken. De lessen worden gegeven in 7 seminaries van 4 dagen (donderdag t/m/ zondag) om de 6 weken. Het deeltijd-onderwijs bevat het totale concept osteopathie en is didactisch integratief opgebouwd.
Voorafgaand aan de opleiding Osteopathie is er een Medische Basisopleiding, om vertrouwd te raken met de medische basisvakken anatomie, fysiologie, biochemie, neurologie en pathologie. Het deeltijd-onderwijs voldoet aan de type-I regels volgens de Europese CEN-standard for Osteopathy.
De deeltijdopleiding is als volgt opgebouwd:
- Propedeuse (MBK+) jaar 1
- Osteopathie jaar 2
- Osteopathie jaar 3
- Osteopathie jaar 4
- Osteopathie jaar 5
- Osteopathie jaar 6
- Co-Therapie (kliniek) jaar 7
De verkorte deeltijd-opleiding aan College Sutherland omvat 5 jaar deeltijdonderwijs en 1 jaar Co-Therapie (Osteopathie Kliniek). De lessen worden gegeven in 7 seminaries van 4 dagen (donderdag t/m/ zondag) om de 6 weken. Het deeltijd-onderwijs bevat het totale concept osteopathie en is didactisch integratief opgebouwd. De verkorte deeltijd-opleiding voldoet aan de type-II normering van de Europese CEN-standard for Osteopathy. Bij de verkorte deeltijdopleiding sla je de Propdedeuse Medische Basiskennis over en begin je direct in jaar 2.
De verkorte deeltijdopleiding is als volgt opgebouwd:
- Osteopathie jaar 2
- Osteopathie jaar 3
- Osteopathie jaar 4
- Osteopathie jaar 5
- Osteopathie jaar 6
- Osteopathie & Co-Therapie (kliniek) jaar 7
Toelating: afgeronde opleiding fysiotherapie.
Lesprogramma’s
De voltijdsopleiding duurt in totaal 4 jaar en wordt gegeven in 42 weken per jaar.
Het volgen van de voltijds-opleiding osteopathie aan College Sutherland betekent genieten van kwalitatief en kleinschalig en klassikaal (praktijk)onderwijs. Door intensief contact met docenten en medestudenten haal je het beste uit je studie. De lesdagen aan de dagopleiding zijn prettig ingedeeld en bieden voldoende ruimte voor sport, hobby of een bijbaan. In principe ben je drie dagen op de opleiding c.q. stage en de andere dagen studeer je vanuit huis.
De stage volg je bij osteopaten en instellingen in het land of in Europa. Aan het eind van de opleiding volgt een klinische periode: het onder supervisie behandelen van patiënten in onze eigen osteopathie-kliniek. In deze kliniek leer je het ambacht osteopathie toe te passen bij patiënten en leer je een zelfstandige praktijk te runnen. Je wordt hierbij begeleid door professionele osteopaten. We hebben bovendien ook een research en skills lab waar zowel studenten als docenten aan wetenschappelijk onderzoek kunnen doen.
Tijdens je opleiding zijn er twee soorten lesuren: docent-afhankelijke uren (DA) en docent-onafhankelijke uren (DO). DA uren zijn de uren waarin je op school les krijgt in theorie en praktijk. DO uren zijn verplichte werkgroepen waarin je samen met medestudenten praktisch oefent (8 uur per week in voltijd) en opdrachten maakt die door de docent zijn gegeven.
Naast de DA en DO uren moet je ook zelfstudie-uren maken. In het Beroepscompetentieprofiel Osteopathie en in de CEN-Standard staat vastgelegd hoeveel zelfstudie-uren je moet maken om de theorie en praktijk te leren. Voltijdstudenten moeten gemiddeld 40 uur per week aan zelfstudie besteden. Alles wat je niet als DA uren hebt, moet je dus zelf studeren.
De deeltijdopleiding duurt in totaal 7 jaar (verkort: 6 jaar) en wordt gegeven in zeven seminaries van vier dagen. Het deeltijd-onderwijs voldoet aan de type-I regels volgens de Europese CEN-standard for Osteopathy.
Het volgen van de deeltijd-opleiding osteopathie aan College Sutherland betekent genieten van kwalitatief onderwijs. Er is intensief contact met docenten en medestudenten; het onderwijs is wetenschappelijk, ambachtelijk en gezellig. De lesdagen aan de deeltijdopleiding zijn in 7 blokken per jaar ingedeeld en bieden voldoende ruimte je huidige baan. Deeltijd betekent ook thuis studeren, in werkgroepen in je regio oefenen en stage volgen.
De lesblokken zijn zo opgebouwd dat je afgeronde onderdelen van het menselijk lichaam leert, de mechanismen kent, de samenhang, de testen en de technieken. Maar vooral de ambachtelijke toepassing, osteopathie is geen techniek maar een beroep.
De stage volg je bij osteopaten en instellingen in het land. Aan het eind van de opleiding volgt een klinisch jaar; het onder supervisie behandelen van patiënten in onze eigen osteopathie-kliniek. In deze kliniek leer je het ambacht osteopathie toe te passen bij patiënten en leer je een zelfstandige praktijk te runnen. Je wordt hierbij begeleid door professionele osteopaten. We hebben bovendien ook een research en skills lab waar zowel studenten als docenten aan wetenschappelijk onderzoek kunnen doen
Tijdens je opleiding zijn er twee soorten lesuren: docent-afhankelijke uren (DA) en docent-onafhankelijke uren (DO). DA uren zijn de uren waarin je op school les krijgt in theorie en praktijk. DO uren zijn verplichte werkgroepen waarin je samen met medestudenten praktisch oefent (4 uur per week in deeltijd) en opdrachten maakt die door de docent zijn gegeven.
Naast de DA en DO uren moet je ook zelfstudie-uren maken. In het Beroepscompetentieprofiel Osteopathie en in de CEN-Standard staat vastgelegd hoeveel zelfstudie-uren je moet maken om de theorie en praktijk te leren. Deeltijdstudenten moeten gemiddeld 20 uur per week aan zelfstudie besteden. Alles wat je niet als DA uren hebt, moet je dus zelf studeren.
Studieopbouw
Jaar 1:
Het eerste jaar staat grotendeels in het teken van de Propedeuse Medische Basiskennis inclusief plusdeel en nog extra vakken (zie beschrijving Propedeuse hierboven of kijk op de website van Medische Basiskennis voor meer info.). In één jaar leer je alles over het menselijk lichaam, de gezondheidszorg, de geneeskunde en haar geschiedenis én een stukje filosofie. Daarnaast volg je extra vakken waaronder massage, evolutieleer, biofysica, embryologie.
Jaar 2 en 3:
Jaar 2 en 3 zijn een verdieping waarin je stapsgewijs dieper en gedetailleerder leert over osteopathie. Het programma leidt je stap voor stap door de integratie van theorie en praktijk. Het concept van osteopathie en de basisprincipes worden voortdurend uitgebreid als een rode draad door het programma. Bij elke les wordt de praktische toepassing van het onderzoeken en behandelen van patiënten ingebouwd, wat de kern vormt van het onderwijsprogramma.
Jaar 4:
In jaar vier krijg je naast een aantal theoretische vakken de gelegenheid om zelf echt als osteopaat aan de slag te gaan in de kliniek. Je werkt dan onder supervisie in één van de osteopathiepraktijken in ons land. Je werkzaamheden in de kliniek bestaan uit 21 dagen per jaar (voltijd) en is bedoeld om kennis te maken met het beroep osteopaat. In de stage staan de competenties en persoonlijke ontwikkeling centraal en pas je de geleerde praktische vaardigheden steeds meer toe in de praktijk.
Je gaat aan de slag met de volgende zaken:
- Het onderzoeken van patiënten
- Het opstellen van een behandelplan
- Integratie van kennis en vaardigheden
- Evaluatie en beoordeling van therapie
- Correspondentie met artsen en andere zorgverleners
De kliniek biedt je een unieke kans om het beroep van osteopaat in de praktijk te leren. Bij iedere te behandelen patiënt is persoonlijke begeleiding voor je aanwezig, zowel in het onderzoek als in de behandeling. In combinatie met de benodigde verslagen en een aparte casestudie kunnen de behandelingen in de kliniek het eindwerk (de thesis) van de studie vormen.
Jaar 1
Het eerste jaar staat grotendeels in het teken van de Propedeuse Medische Basiskennis inclusief plusdeel (zie beschrijving Propedeuse hierboven of kijk op de website van Medische Basiskennis voor meer info). In één jaar leer je alles over het menselijk lichaam, de gezondheidszorg, de geneeskunde en haar geschiedenis én een stukje filosofie.
Jaar 2-6
Jaar 2 en 3 zijn een verdieping waarin je stapsgewijs dieper en gedetailleerder leert over osteopathie. Het programma leidt je stap voor stap door de integratie van theorie en praktijk. Het concept van osteopathie en de basisprincipes worden voortdurend uitgebreid als een rode draad door het programma. Bij elke les wordt de praktische toepassing van het onderzoeken en behandelen van patiënten ingebouwd, wat de kern vormt van het onderwijsprogramma.
Jaar 7
In jaar zeven heb je de gelegenheid om zelf echt als osteopaat aan de slag te gaan in de kliniek. Je werkt dan onder supervisie in één van de osteopathiepraktijken in ons land. Deze bestaat voor deeltijdstudenten uit twaalf dagen per studiejaar en is bedoeld om kennis te maken met het beroep osteopaat. In de stage staan de competenties en persoonlijke ontwikkeling centraal en pas je de geleerde praktische vaardigheden steeds meer toe in de praktijk.
Je gaat aan de slag met de volgende zaken:
- Het onderzoeken van patiënten
- Het opstellen van een behandelplan
- Integratie van kennis en vaardigheden
- Evaluatie en beoordeling van therapie
- Correspondentie met artsen en andere zorgverleners
De kliniek biedt je een unieke kans om het beroep van osteopaat in de praktijk te leren. Bij iedere te behandelen patiënt is persoonlijke begeleiding voor je aanwezig, zowel in het onderzoek als in de behandeling. In combinatie met de benodigde verslagen en een aparte casestudie kunnen de behandelingen in de kliniek het eindwerk (de thesis) van de studie vormen.
Overzicht vakken deeltijd/voltijd
Voordat je met de studie osteopathie begint, volg je eerst de Propedeuse Medische Basiskennis met aanvullende vakken.
Heb je al een medische opleiding of opleiding fysiotherapie afgerond, dan kun je in veel gevallen vrijstellingen krijgen of het eerste jaar overslaan.
De Propedeuse Medische Basiskennis vormt een onmisbare ondergrond voor de diagnostische en therapeutische vakken in de verdere studieperiode. De propedeuse voor de deeltijd en voltijds verschillen en verschillen ook van de MBK-eis vanuit de verzekeringen.
Voltijds propedeuse: 60 ECTS in MBK + aanvullende vakken, zoals biochemie, palpatoire anatomie, neurologie. En de extra vakken: massage, evolutieleer, biofysica, embryologie.
Deeltijd propedeuse: 45 ECTS in MBK + aanvullende vakken, zoals biochemie, palpatoire anatomie, neurologie.
Bekijk voor meer info de pagina over de Propedeuse Medische Basiskennis.
2ejaar
Deeltijd | Voltijd | |
Pariëtaal: | Sacro-iliacale gewrichten, lumbale wervelkolom, heup, knie, oorzaak-gevolg ketens. | Bekken, wervelkolom, extremiteiten lokaal en regionaal |
Visceraal: | Embryologie, cytologie, histologie, fysiologie | Abdominale organen lokaal en regionaal |
Craniaal: | Functiemechanisme, principes, centrale lijn schedel, suturen, meningen | Schedelbasis, meningen, suturen |
3e jaar
Deeltijd | Voltijd | |
Pariëtaal: | Voet, thoracale wervelkolom, cervicale wervelkolom, ribben, schouder, elleboog, hand | Bekken, wervelkolom, extremiteiten regionaal & totaal |
Visceraal: | Embryologie, histologie, fysiologie | Abdominale en thoracale organen regionaal en totaal |
Craniaal: | Schedelmembranen, protocol, cranio-sacraal systeem, fluctuatie van cerebro-spinaal vocht. | Fluida, Schedelbotten afzonderlijk |
4e jaar
Deeltijd | Voltijd (incl. klinische fase) | |
Pariëtaal: | Mathematische lijnen, myofasciale assen, diafragma, thorax | Bekken, wervelkolom, extremiteiten totaal & integraal |
Visceraal: | Visceraal concept, maag, peritoneum, diafragmata, duodenum,dunne darm, mond en slokdarm | Organen abdomen, thorax, pelvis totaal & integraal |
Craniaal: | bespreking schedelbotten in mobiliteit, dysfunctie, testmethoden en behandeling, hersenzenuwen | Schedelbotten, integratie |
5e jaar | Deeltijd | Voltijd |
Pariëtaal: | Fasciatherapie, haemodynamica, lymfatische systemen | e.v. master-programma (Universiteit Krems) |
Visceraal: | Colon, nieren, blaas, lever, galblaas, circulatie, endocrinologie | e.v. master-programma (Universiteit Krems) |
Craniaal: | bespreking schedelbotten, hersenzenuwen | e.v. master-programma (Universiteit Krems) |
6e jaar
Deeltijd | Voltijd | |
Pariëtaal: | Fasciatherapie, synthese | X |
Visceraal: | Pancreas, milt, genitaal systeem, hart, long, immunologie, relaties pariëtaal, craniaal, synthese | X |
Craniaal: | bespreking schedelbotten, hersenzenuwen, synthese | X |
7e jaar
Deeltijd (klinische fase) | Voltijd | |
Examens: | Schoolexamen (kennis en vaardigheden), casuïstiek-examen, diplomafase | X |
Kliniek: | Toepassing kennis & vaardigheden bij patiënten onder begeleiding van docenten. | X |
: | X |
Lesdata
Bekijk hier de lesdata op de pagina van de medische basis opleiding
De lesdata voor de deeltijdstudie zijn als volgt:
DATA LESJAAR: 2024/2025 | |
seminarie 1 | 19-22 september 2024 |
seminarie 2 | 31-3 november 2024 |
seminarie 3 | 12-15 december 2024 |
seminarie 4 | 30-2 februari 2025 |
seminarie 5 | 20-23 maart 2025 |
seminarie 6 | 15-18 mei 2025 |
seminarie 7 | 26-29 juni 2025 |
Data extra lesdagen Osteopathie Kliniek (co-therapeuten) 2024-2025
- Zat-zon 12-13 oktober 2024
- Zat-zon 23-24 november 2024
- Zat-zon 11-12 januari 2025
- Zat-zon 1-2 maart 2025
- Zat-zon 12-13 april 2025
- Zat-zon 31-1 juni 2025
- Zat-zon 5-6 juli 2025
DATA LESJAAR: 2025/2026 | |
seminarie 1 | 18-21 september 2025 |
seminarie 2 | 6-9 november 2025 |
seminarie 3 | 11-14 december 2025 |
seminarie 4 | 22-25 januari 2026 |
seminarie 5 | 19-22 maart 2026 |
seminarie 6 | 14-17 mei 2026 |
seminarie 7 | 18-21 juni 2026 |
Data extra lesdagen Osteopathie Kliniek (co-therapeuten) 2025-2026
- Zat-zon 11-12 oktober 2025
- Zat-zon 22-23 november 2025
- Zat-zon 10-11 januari 2026
- Zat-zon 14-15 februari 2026
- Zat-zon 18-19 april 2026
- Zat-zon 30-31 mei 2026
- Zat-zon 4-5 juli 2026
Collegejaar 2024-2025
Voor de voltijdstudie moet je rekening houden met een fulltime studiebelasting.
Het collegejaar begint in de week van 2 september 2024 en eindigt in de week van 1 juli 2025.
Data extra lesdagen Palpatoire Anatomie 2024-2025
- Zat 20 oktober 2024
- Zat 23 november 2024
- Zat 10 januari 2025
- Zat 1 maart 2025
Collegejaar 2025-2026
Voor de voltijdstudie moet je rekening houden met een fulltime studiebelasting.
Het collegejaar begint in de week van 1 september 2025 en eindigt in de week van 29 juni 2026.
Data extra lesdagen Palpatoire Anatomie 2025-2026
- Zat 18 oktober 2025
- Zat 22 november 2025
- Zat 10 januari 2026
- Zat 14 februari 2026
Collegejaar 2024-2025
Voor de voltijdstudie moet je rekening houden met een fulltime studiebelasting. Het collegejaar begint in de week van 2 september 2024 en eindigt in de week van 1 juli 2025.
Data extra lesdagen Osteopathie Kliniek (co-therapeuten 4e jaars) 2024-2025
- Zat-zon 11-13 oktober 2024
- Zat-zon 21-22 november 2024
- Zat-zon 11-12 januari 2025
- Zat-zon 1-2 maart 2025
- Zat-zon 12-13 april 2025
- Zat-zon 31-1 juni 2025
- Zat-zon 5-6 juli 2025
Collegejaar 2025-2026
Voor de voltijdstudie moet je rekening houden met een fulltime studiebelasting. Het collegejaar begint in de week van 2 september 2025 en eindigt in de week van 1 juli 2026.
Data extra lesdagen Osteopathie Kliniek (co-therapeuten 4e jaars) 2025-2026
- Zat-zon 11-12 oktober 2025
- Zat-zon 22-23 november 2025
- Zat-zon 10-11 januari 2026
- Zat-zon 14-15 februari 2026
- Zat-zon 18-19 april 2026
- Zat-zon 30-31 mei 2026
- Zat-zon 4-5 juli 2026
Studiepunten & accreditatie
Hieronder: Het bestand met het aantal studiepunten van College voor Osteopathie Sutherland Amsterdam Voltijds & Deeltijd (Type-I).
SBU = Studiebelastingsuren (contactuur + opdrachten + zelfstudie)
ECTS = European Credit Transfer System (studiepunten)
Osteopathie & Humaan: 130 ECTS
Medisch, incl. MBK & speciaal: 125 ECTS
Stage, kliniek & examens: 75 ECTS
OSTEOPATHIE | SBU | ECTS |
Visceraal: Abdomen | 686 | 25 |
Bekken Wervelkolom | 480 | 17 |
Extremiteiten | 405 | 14 |
Cranium | 682 | 24 |
Myofasciaal | 240 | 9 |
Thorax | 330 | 12 |
2.823 | 101 | |
MBK, PROPEDEUSE | ||
Medisch | 1.116 | 40 |
Plus-deel | 536 | 19 |
Biomedisch | 596 | 21 |
Sociaal & Science | 180 | 6 |
2.428 | 86 | |
MEDISCH | ||
Embryologie | 300 | 11 |
Pathologie | 279 | 10 |
Fysiologie | 402 | 14 |
Neurologie | 264 | 9 |
1.245 | 44 | |
HUMAAN | ||
Filosofie & Methodologie | 388 | 14 |
Sociaal & Psychologie TPR | 312 | 11 |
700 | 25 | |
STAGE / KLINIEK | ||
Stage | 720 | 26 |
Kliniek | 432 | 15 |
Verslagen, rapporten | 344 | 12 |
1.496 | 53 | |
EXAMENS | ||
Overgangsexamen | 84 | 3 |
Schoolexamen | 120 | 4 |
Casuistiek-examen | 32 | 1 |
Thesis | 360 | 13 |
596 | 21 | |
TOTAAL ECTS | 330 |
Studiepunten ECTS Type II (CEN-Standard)
Type II heeft vrijstelling voor de MBK / Propedeuse en een deel van de stage. Aantal studiepunten 230
De opleiding Osteopathie is door diverse instanties erkend en/of geaccrediteerd. Door welke precies, lees je hier.
De opleiding Osteopathie is een geaccrediteerde opleiding en is erkend door verschillende instanties. Welke dat precies zijn, zie je hier.
Vrijstellingen
Uitgaande van het gehele onderwijs bestaan er vrijstellingen voor:
- Fysiotherapeuten: Propedeuse (45 ECTS) + EHBO (3 ECTS) + General Clinic (29 ECTS) + Opdrachten – DO-onderwijs (pariëtaal, visceraal, craniaal 29 ECTS) + Opdrachten – DO-onderwijs preklinisch (17 ECTS)
- Mensendieck therapie, ergotherapie, manueel therapie, HBO-V (verpleegkunde), artsen: vrijstelling voor de Propedeuse (45 ECTS) en EHBO (3 ECTS).
Studiekosten
Het onderwijs aan de opleidingen van SAIGA/CIG B.V. is BTW vrij.
De vierjarige dagopleiding osteopathie omvat 240 ECTS en is daarmee op HBO-niveau. Het eerste jaar (de propedeuse) is erkend als opleiding medische basiskennis (MBK).
Collegegeld
Voltijds-opleiding |
€ 8.895,00 per jaar |
Gespreide betaling Academiejaar 2025/2026:
Termijnen | Bedrag |
Een termijn | € 8.895,00 |
Twee termijnen | € 4.514,00 |
Vier termijnen | € 2.257,00 |
Voor termijnbetalingen worden administratiekosten in rekening gebracht. De opleiding werkt met syllabi die door de docenten worden geschreven. De syllabi staan integraal op onze website en zijn uitsluitend toegankelijk voor studenten. U kunt de syllabi zelf downloaden en uitprinten. Dit is inbegrepen in het collegegeld.
Bij het collegegeld zijn niet inbegrepen:
Literatuurkosten (kan over meerdere jaren verspreid worden) | anatomische modellen | herexamengeld | eerste jaar verplichte Cpion certificaat | Inschrijfgeld | Snijzaal onderwijs (6 dagen gedurende de opleiding) |
ong. € 900,00 | ong. € 300,00 | theorie herexamen:
€ 106,00 voor 3 examens, meerdere examens volgens staffel per zittijd praktijk herexamens €140,00 voor 2 examens, meerdere examens volgens staffel per zittijd
|
€ 100,00 | € 113,00 | ong. € 900,00 |
Het collegegeld wordt jaarlijks verhoogd met een vastgesteld indexeringspercentage (CBS) en afgerond op hele euro’s.
Verkorte deeltijd | 1e jaar (MBK) deeltijd | Deeltijd vanaf het 2e jaar 2025-2026 |
€ 4.676,00 | € 4.070,00 | € 4.676,00 |
De opleiding werkt met syllabi die door de docenten worden geschreven. De syllabi staan integraal op onze website en zijn uitsluitend toegankelijk voor studenten. U kunt de syllabi zelf downloaden en uitprinten. Dit is inbegrepen in het collegegeld.
Voor termijn betalingen worden administratiekosten in rekening gebracht.
Bij het collegegeld zijn niet inbegrepen:
Literatuurkosten (kan over meerdere jaren verspreid worden) | anatomische modellen | herexamengeld | eerste jaar verplichte Cpion certificaat | Inschrijfgeld | Snijzaal onderwijs (6 dagen gedurende de opleiding) |
ong. € 900,00 | ong. € 300,00 | theorie herexamen:
€ 106,00 voor 3 examens, meerdere examens volgens staffel per zittijd praktijk herexamens €140,00 voor 2 examens, meerdere examens volgens staffel per zittijd
|
€ 100,00 | € 113,00 | ong. € 900,00 |
Het collegegeld wordt jaarlijks verhoogd met een vastgesteld indexeringspercentage (CBS) en afgerond op hele euro’s.
Testimonial
“Wat ik fijn vind aan de opleiding Osteopathie is dat het zo kleinschalig is: de communicatie met de directie en andere studenten verloopt heel soepel. Verder vind ik de kliniek, de co-stage, die we lopen echt super. Je leert dit vak namelijk uiteindelijk vooral door het te doen. Dat is in het begin spannend, maar het maken van die uren zorgt ervoor dat je het letterlijk steeds beter in de vingers krijgt.”
Annelieke Schuitemaker – Voormalig student Osteopathie